Un Sitemap este un instrument valoros pentru îmbunătățirea indexarii. Motoarele de cautare au adesea dificultăți în găsirea paginilor site-ului dvs. Aceasta se întâmplă atunci când:
- Aveti JavaScript, Java sau Flash
- Site-ul dvs. este nou și nu este suficient legat de pagini interne
- Aveti mai multe pagini și nu sunt bine legate
Continut
Ce este un Sitemap XML
În 2005, Google si-a dat seama că sitemap-ul din website poate servi ca ajutor pentru a localiza paginile disponibile dintr-un site pentru indexare. Acestea au fost mai bune din punct de vedere al motorului de căutare, așa că au decis să lanseze protocolul Google Sitemap . Un an mai târziu, MSN (Bing) și Yahoo s-au alăturat inițiativei. În forma sa bazică, un Sitemap este un fișier scris în Extensible Markup Language ( Extensible Markup Language sau XML), care oferă o listă de pagini ale site-ului, împreună cu alte date. Aceste informații ajută motoarele de căutare pentru a identifica paginile care se pot urmări și caile care duc la ele. Prin urmare, atunci când aveți probleme cu indexarea anumitor pagini , un sitemap ajută ca motorul de căutare să viziteze pagina, dar nu este garantat. Matt Cutts , șeful departamentului web spam Google, explică: Imaginați-vă că aveți pe site-ul dvs. paginile A, B, și C. Găsim paginile site-ului A și B, urmarind caile naturale ale linkurilor dvs. Creati un sitemap cu pagini B și C. Acum, există o posibilitate (dar nu o promisiune), că putem explora pagina C. Nu eliminam pagina A, deoarece nu este listata în Sitemap. Ai inclus o pagină (C) pe care nu o cunosteam, nu garantăm că o vom indexa.
Alte modele de sitemap
Sitemap nu numai că ajuta motoarele de căutare să găseasca pagini simple, dar, de asemenea, clipuri video, imagini, știri și conținut pentru mobil. Extinderea protocolului Sitemaps acceptă:
- Sitemaps Video – poate crește șansele ca videoclipurile dvs. vor fi descoperite de către motoarele de căutare, dacă includ o harta a site-ului. Sitemap-urile video vă permit să includeti URL-ul în care se află videoclipul, dar, de asemenea, titlul, descrierea, locația thumbnail.
- Imagine Sitemaps – Ca și în cazul Sitemaps video, puteți îmbunătăți, de asemenea, indexarea imaginilor, dacă adăugați un Sitemap.
- Știri Sitemaps – Vă permite să controlați conținutul pe care îl prezintă în Google News.
- Mobil Sitemap – Specifică calea unde se gaseste conținutul site-ului dvs. pe mobil.
Cum sa facem un Sitemap XML
Cea mai simpla harta a site-ului pe care o puteți crea este un fișier text cu o adresă URL pe linie. Problema cu acest format este că nu poate include informații suplimentare precum data ultimei modificări, frecvența de actualizări și prioritate. Cu XML Sitemap da, este posibil. Acesta este un model: <urlset xmlns:xsi=”http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance” xsi:schemaLocation=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9 http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9/sitemap.xsd” xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″> <url> <loc>https://10webseo.com/</loc> <lastmod>2014-03-21T15:45:21+00:00</lastmod> <changefreq>daily</changefreq> <priority>1.0</priority> </url> </urlset> La prima vedere pare complicat, dar fiți linistiti că nu aveți nevoie să scrieti tot acest cod; există instrumente care pot face acest lucru fara dureri de cap. Să vedem generatoarele de sitemap cele mai comune și ușor de utilizat:
- XML-Sitemap – Un instrument simplu on-line. Introduceti domeniul și creeaza automat, gratis, pana la 500 de pagini. Dacă site-ul este mare, puteti accesa o versiune plătită, se instaleaza pe server și funcționează cu PHP. Acesta nu are limite și vă permite să generati Sitemap-uri de video, imagini, știri și mobile.
- Google Sitemaps XML – un plugin pentru WordPress esențial. Actualizeaza harta site-ului în mod automat de fiecare dată când publicați un nou post sau pagină și este extrem de configurabil.
Acum cunoasteti doua instrumente, dar, dacă acestea nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile dumneavoastra, in aceasta pagina gasiti toate resursele disponibile pentru a crea hărți ale site-ului dumneavoastră. Unele dintre acestea sunt programe pe care le puteti rula pe computerul dumneavoastră, unele necesită instalarea pe server-ul dvs.
Cum trimitem Sitemap-ul la motorul de cautare
Odată ce aveți fișierul Sitemap, următorul pas este să-l încărcați în directorul rădăcină al site-ului dvs. ( www.exemplu.com / sitemap.xml ). Rețineți că nu este obligatoriu sa puneti numele „sitemap”, ii puteti da orice nume doriți. Apoi, aveți nevoie ca motoarele de căutare să stie de existența acestuia. Aveti 3 posibilitati:
Metoda 1: Webmaster Tools
Puteți trimite harta prin webmaster tools. Acestia sunt pașii de urmat:
- Creați un cont in Google și / sau Bing
- Adaugati URL-ul site-ul dvs.
- Verificați site-ul
- Urcati Harta site-ului:
- In Google – Accesare cu crawlere> Sitemaps
- În Bing – setează site-ul meu> Sitemaps
Metoda 2: Roboți
Puteți include o linie la sfârșitul fișierului robots.txt pe site-ul dvs.: Sitemap: http://www.exemplu.com/sitemap.xml . Atât de ușor.
Metoda 3: Ping
A face Ping este ca si cand am spune motorului de căutare „harta site-ului meu este aici”. Este mai puțin sigură această metodă, dar până acum a functionat bine. Aici sunt direcțiile de care aveți nevoie pentru a încărca URL_SITEMAP, URL-ul:
- In Google – http://www.google.com/webmasters/tools/ping?sitemap=URL_SITEMAP
- In Bing – http://www.bing.com/webmaster/ping.aspx?sitemap=URL_SITEMAP
Asta-i tot, daca aveti nelamuriri nu ma gasiti, sunt prin casa googlitei sa-i lubrefiez gaura. Poza: Harta Daciei, Panoniei, Iliria și Moesia. 1786-1832 de Adrien-Hubert Brué, sursa: http://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~33913~1170066%C3%A2
Salut,
In cazul unui blog Blogspot se poate face metoda 1 sau 2?
Mersi
Salut Alex,
prin webmaster tools se adauga automat, daca nu, o alta metoda simpla: intri la webmaster tools -> tabloul de bord al blog-ului -> accesare cu crawlere ->sitemaps. Click pe, adaugati/testati sitemap, in campul liber adaugi, sitemap.xml si click pe trimiteti sitemap.